Mocha ili Mocca…hmm? Zanimljivosti i činjenice vezane za Moka kafu (i gratis recept, naravno)

Latte Art – umetnost crtanja
7 Aprila, 2020
Zanimljivosti o kafi koje niste znali
24 Oktobra, 2020

Mocha, Mokka, Mocca, kako uopšte?

Svi mi često budemo zbunjeni kada je pisanje neke reči u pitanju, najčešće nam u svemu tome pritekne Google u pomoć. U pretrazi ukucavamo reči ne bi li nam autosugestija izbacila pravu reč, da li smo pogodili ili ne?! Istina je da je Moka(engl. Mocha) jedna od reči koja najviše zbunjuje ljude, naročito onda kada nam u pretrazi treba nešto brzo vezano za tu kafu. Interesantno je da je MOKKA u istom momentu naziv za jedan grad, jednu “varijantu” kafe, način pripreme, mešavinu, ukus, jedno zrno, jedan napitak…

MOKKA – grad

Reč Mokka potiče od grada i luke, koji se nalaze u jugozapadnom Jemenu. Nagađa se da je Mokka nastala iz antičkog grada Muza. Danas je taj nekada živ grad bez uticaja na kafe tržište, a nekada je najvažnija luka Jemena nosila naziv Al Mucha ilu Al Muha. Dugo je svetska produkcija kafe imala uporište u Mokki ali okupacijom Britanaca 1820. godine grad je postao “avetno” prazan.

MOKKA – varijititet

U celoj Etiopiji raste Mokka kafa, pa je vrlo često da se tamošnja kafa zove “etiopijska Mokka”. Uglavnom se botaničari svađaju da li se radi o Mokki kao vrsti (Coffea Mokka) ili o varijetetu (Coffea Arabica var Mikka iz Tipica Linije). Veći deo stručnjaka bliži je teorije da je u pitanju “druga varijanta”, mada ima realnih razloga da se Mokka gleda i kao vrsta. Najveće regije gde raste Moka su: Lima, Sidamo, Gimba, Yirgacheffe, Bonga, Harrar,…

MOKKA – turska ili “domaća” kafa

Mokka u svetu podrazumeva pripremu kafe koja je kod nas poznata kao “domaća” ili “turska” kafa. Nekoliko je “caka” kako se priprema “obična” kafa ali je neophodna fino mlevena kafa i hladna voda. Kada se greje voda, kafa treba proći kroz vodu i na taj način se dobija ekstrakcija. Kada se digne “pena”, kafa je gotova a u tom slučaju nije spržena.

MOKKA – legendarni aparat

Moka džezva(lonac) ili električni aparat za kafu koji priprema kafu propuštajući uvrelu vodu pod pritiskom pare kroz mlevenu kafu. Nazvan po jemenskom gradu Mocha, izumeo ga je italijanski inženjer Alfonso Bialetti 1933. godine i brzo je postao jedan od osnovnih elemenata italijanske kulture. Bialetti Industries nastavlja da proizvodi isti model pod imenom „Moka Ekpress“. Proširen iz Italije, moka pot se danas najčešće koristi u Evropi i Latinskoj Americi. Postao je ikonski dizajn, prikazan u modernim muzejima industrijske umetnosti i dizajna, uključujući Wolfsonian-FIU, Muzej moderne umetnosti, Cooper-Hevitt, Nacionalni muzej dizajna, Muzej dizajna, i Londonski muzej nauke. Moka lonci dolaze u različitim veličinama, od jedne do osamnaest porcija od 50 ml (2 imp fl oz; 2 US fl oz) porcije. Originalni dizajn i mnogi aktuelni modeli napravljeni su od aluminijuma sa bakelitnim ručkama.
 

MOKKA – peaberries

Često se u velikom udelu bobica etiopijske Mokke može naći samo jedno zrno, takozvani peaberries. Brazilci su taj oblik zna zvali Mokka. U drugim zemljama se ta okrugla zrna zovu peaberries ili Carracolli. Među Brazilcima neželjena zrna prodaju se po nižoj ceni, zato što ga smatraju manje kvalitetnim, dok u ostalim zemljama peaberries je jako cenjen.

MOKKA – napitak

Caffe Mocha je derivat kapućina kojem se dodaje malo čokolade. Neki ga zovu Mocchacino ili samo mocha. Zajedničko je da ime potiče od grada Mokka koji je vekovima bio poznat po svojoj kafi s aromom čokolade – mokka.
 
 

I za kraj, ono najukusnije - recept čoko Moke iliti Mokaćina

 
 

Potrebni sastojci:

- 18g Mlevenog espressa ili jedna merica espressa
- 250ml Mleka
- 1 supena kašika topljene čokolade

Takođe će vam biti potrebno:

- Velika šolja, 300-350ml kapaciteta
 
 

Priprema:

Korak 1
Napravite oko 35 ml espresa pomoću aparata za kafu i nalijte u dno šolje. Dodajte čokoladu za piće i dobro mešajte dok ne postane lagano.
Korak 2
Mleko poparite nastavkom za paru, tako da na vrhu ima oko 4-6 cm pene. Držite bokal tako da se izliv nalazi na oko 3-4 cm iznad šolje i sipajte mleko. Kako se zapremina šolje povećava, vrč približite površini pića dok ciljate u centar. Jednom kada bokal za mleko skoro dodirne površinu kafe, nagnite ga da biste ubrzali brzinu točenja. Kako ubrzavate, mleko će udariti u zadnji deo čaše i početi da se prirodno preklapa, stvarajući šare na vrhu.
 
 
I to bi bilo to! Nadamo se da smo vam barem malo olakšali i ulepšali spremanje Moka kafe, preporučujemo Vam takođe da pogledate naš odeljak Moka kafe(klikom ovde) i izaberete za sebe 100% originalnu recepturu pripreme Moka kafe. Hvala Vam na pažnji i ostanite uz naš Caffeine.rs sajt i pratite novosti koje se svakodnevno ažuriraju, sve u svrhu zadovoljstva naših mušterija.
Zasluge i izvori textova: - Prvi deo teksta napisao Administrator i urednik sajta. - Deo teksta preuzet sa kafica.rs sajta. - Recept preuzet sa BBC good food sajta, a preveo i uredio Administrator i urednik sajta Hvala na ukazanom poverenju!
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *